Stoofpotje van aardpeer op zijn Italiaans

Aardperen

Aardperen lijken op gemberwortels. Maar onder hun knobbelige schil zit romig, wit, krokant en zoet vruchtvlees. De nootachtige smaak heeft wat weg van artisjok en schorseneer. Aardperen bevatten inuline, een suiker die bij vertering geen glucose vormt en daardoor bijzonder geschikt is voor diabetici. Voor gebruik moeten ze worden gewassen en schoongeboend of geborsteld. De schil is perfect eetbaar. Onder de schil zitten de meeste voedingsbestanddelen. Als je de schil toch wil verwijderen, en dat is vooral bij oudere aardperen aangewezen, kook of stoom ze eerst. Verwerk ze dan in hun geheel, in schijfjes, blokjes, of als puree.

Recept met aardpeer

  • 500 g aardperen
  • 4 kipfilets
  • 4 sjalotjes
  • 10 blaadjes basilicum
  • 75 g vers gemalen parmezaan

Was en schil de aardperen. Snijd er ook alle uitstulpingen af. Snijd de aardeperen in dikke plakken en leg ze onmiddellijk in water waaraan 1 eetlepel azijn of 1 eetlepel citroensap is toegevoegd. Aardperen verkleuren vrij snel.
Snijd ook de kipfilets in plakken.
Pel de sjalotjes en snijd ze in vier. Verhit olie in een pan. Stoof daarin de sjalotten gedurende 5 minuten. Voeg nog wat olie toe. Doe er de kip en aardpeer bij. Roer goed zodat alle ingrediënten met olie bedekt zijn, voeg er enkele eetlepels water aan toe en laat gedurende 20 minuten op een laag vuurtje stoven. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht is en doe er eventueel wat eetlepels water bij. Kruid met versgemalen zwarte peper.
Bestrooi tot slot met vers gemalen parmezaan en de gescheurde basilicumblaadjes. Meng en serveer.